Főoldal Eszközök és megoldások
Termékek
Felhasználási javaslatok Partnerek Elérhetőségek  
  Területek:
Kategóriák:
Biztonságtechnika
Ajtó csukás
Tűzvédelem
Ajtó- és Kapuhajtás »
Csillapítás
Tűzgátló ajtó és kapuhajtások
Gázrugó
Felvonó
Személyemelő
Kisteherfelvonó
Mozgólépcső és mozgójárda
Felvonó alkatrészek
Mágnesek
Tolóajtó mozgatás
Tisztatér és zsilip technika
DWG letöltések

Feliratkozás hírlevélre
E-Mail:

Friss hírek:
Az SJEC hivatalos magyarországi viszonteladója lettünk

Mozgólépcső, mozgójárda és felvonó újdonságok

Tovább »»
Cégünk legújabb terméke az LZR Biztonsági szenzor
Tovább »»
GANSER Lépcsőliftek

Lécsőliftek standard és egyedi kivitelben egyaránt

Tovább »»
 

Csillapítások fajtái és a működés alapelveiA DICTATOR csillapítás programja 4 fajta típust ölel fel:


1. EDH és ZDH végállás csillapító

A végállás csillapítók röviddel a végállás elérése előtt lefékezik a mozgást, pl.: forgóajtók nyitott és zárt pozíciója előtt. Hosszú löketszakaszok esetében elegendő biztonsági távolságot biztosítanak. A végállás csillapítók állíthatók, így minden követelménynek megfelelően beállíthatóak.


2. Rögzített – olajcsillapító

A rögzített olajcsillapító az ellendarabbal szorosan össze van kötve (pl. csappantyúval), ezáltal a teljes szakaszon való folyamatos csillapításról. Rendelkezésre állnak rögzített és állítható csillapítású változatban.


3. Nagy teljesítményű végállás csillapító

Ez a fajta csillapító nagy tömegek csillapítására alkalmas nagyon rövid szakaszokon. Kifejezetten gépek és készülékek előállításában van fontos szerepe.


4. Radiál csillapító

A forgó csillapítónak is nevezett készülék nagyobb terhek folyamatos sebesség vezérlésére alkalmas hosszabb szakaszokon (pl.: forgóajtók).


Áttekintés

Csillapítás fajtái

Lineáris és radiál

Csillapítás

Hidraulikus

Csillapítás eszköze

Hidraulikus-, bio- és szilikon olaj

Program

Standard program

Egyedi megoldások

Egyedüli darabok isMűködés alapelveAlapvető útmutatás


A mindennapos élet sok területén és az üzemi folyamatokat tekintve gyakran mozgatunk meg tömegeket, pl. ajtók vagy kapuk, csappantyúk, szállított áruk és gépi alkatrészek. Ez nagy mozgási energiát állit elő. Ha ezeket az erőket nem vezéreljük és nem lassítjuk le, az embereket sérthet meg, illetve megrongálhatja a gépeket és termékeket.

A DICTATOR csillapítók a mozgási energia termikus energiává való alakításának alapelve szerint működnek. A mozgást – csillapító típustól függően – a dugattyúrúd vagy a hajtókerék közvetíti át a csillapítóhengerre. A belül lévő hidraulikus folyadékot egy dugattyú vagy fogazott kerekes pumpa szorítja ki, illetve egy vagy több fojtószelep nyomja ki. A legtöbb DICTAOR csillapítónál a fojtószelep nagysága állítható, ezáltal a csillapítás beállítható a tényleges körülményekhez.

A következőkben a különböző csillapító fajták működési alapelveit mutatjuk be, utalásokkal együtt, hogy milyen használathoz melyik csillapító típus illik.


Végállás csillapítók alkalmazása


A DICTATOR végállás csillapítókat főleg ott használják, ahol a tárgyakat toló- és forgó mozgásokkal kell lefékezni. Alkalmazzák:

- amikor a szakasz túl hosszú, ezért a teljes szakaszon nem lehet csillapítani,

- amikor a tárgynak szabadon kell mozogni a szakasz túlnyomó részén (pl. ha lehet minél gyorsabban),

- területi okokból.

Viszonylag hosszú lökésszakaszok felett irányítanak, a megfelelő biztonsági távolságot biztosítva (beszorulás és zúzódások veszélye miatt).


Végállás csillapítók működési alapelvei


A hidraulikus radiál csillapítók a rugók (csavaros rugók, gumiütközők) alternatívái. Mivel a rugók a felvett energiát visszarugózás formájában adják le. Ugyan csökkentik az ütközést, de a mozgási energiát már nem tudják tovább szabályozni sem lefékezni. A hidraulikus végállás csillapítók ezzel szemben a mozgó tömegeket szabályozottan hozzák nyugalmi helyzetbe. Az ütköző tömegek mozgását a dugattyúrúd a csillapító hengerre közvetíti. A dugattyú behatolását folyamatosan csillapítják. Ezáltal a hengerben lévő olaj egy vagy több fojtószelepen keresztül összenyomódik, ami lehetővé teszi a mozgás szabályozott fékezését. A kiszorított olajat egy tárolóban raktározódik el. Innen egy visszacsapó szelepen keresztül áramlik vissza, amikor a dugattyúrúd visszakerül kiindulási helyzetébe.

A dugattyúban lévő átfolyási furatok nagysága állítható a végállás csillapítónál. Két különböző beállítás létezik:

- fogazott szabályozás

- tű szabályozás.

A legtöbb csillapításnál a fogazott szabályozást alkalmazzák. A név onnan származik, hogy itt két fogazott tárcsának kell egymáshoz illeszkednie, ezáltal lehetséges egyáltalán az átfolyási furatok beállítása. Minél előrébb kerülnek a tárcsák, annál nagyobb az olaj számára biztosított nyílás az átfolyáshoz, tehát annál kisebb a csillapítás mértéke. A vezérlés miatt fontos, hogy a dugattyúrúd minél inkább ki legyen húzva.

Amikor tűt használunk a vezérléshez, a fojtószelep állása a dugattyúban egy beállító csavar következtében változik, amely egy nagyon finom vezérlést tesz lehetővé. A beállító rúd megváltoztatja a fojtószelepben lévő gömb helyzetét: minél tovább nyomják hátra, annál nagyobb az átfolyó mennyiség, tehát annál kisebb a csillapítás. A csillapítás ezen fajtája csak az EDH 28 és ZDH 28 sorozatoknál lehetséges, ugyanis a dugattyúrúd törésbiztossága a belső furat miatt nem olyan magas, mintha a dugattyúrúd tömör anyagból lenne.


A rögzített olajcsillapító működési elvei


A DICTATOR rögzített olajcsillapítókat akkor választják,

- amikor a szakasz teljes hosszán egyenletes csillapításra van szükség,

- amikor egy nem csillapított mozgás által okozott baleset veszélye túl nagy.

Az olajcsillapítókat a gázrugókhoz hasonlóan építik be. A gázrugókkal ellentétben az a feladatuk, hogy egy mozgást csillapítsanak (például megakadályozni, hogy egy csappantyú túl gyorsan engedjen alá).

A rögzített olajcsillapítókat néhány kivételtől eltekintve mindig a ügyfelek igényei szerint gyártjuk, ugyanis ők ismerik legjobban a feladatot. Csillapítást vezérléssel illetve vezérlés nélkül szolgálunk. A gyárilag rögzített olajcsillapító (ÖD) vagy ugyanazokat a funkciókat látja el (pl. egy sorozatban gyártott gép csappantyújának csillapítása), vagy a csillapítás szolgáltatásainak a feladatai külön meghatározhatók.

A nem állítható olajcsillapító (ÖD) olcsóbb, mint az állítható rögzített olajcsillapító (ÖDR).

A szükséges csillapítás meghatározásához szükséges megadni a csillapítandó tömeget és annak mozgási sebességét, ugyanis ettől függ a fojtószelep nagysága a dugattyúban. A csillapító kiszámításnál és kiválasztásnál az Önök segítségére állunk a tanácsadási szolgáltatásunkkal. Csupán a tájékoztató végén található kérdőív kitöltésére van ehhez szükségünk.


A nagy teljesítményű végállás csillapító működési elvei


A DICTATOR nagy teljesítményű végállás csillapítók nagy tömegek nagyon rövid szakaszokon történő csillapítását hajtják végre finoman és visszapattanás nélkül. Elsősorban gépek és berendezések szerkezetében, de kézi készülékekben is alkalmazhatóak. Meghosszabbítják a gépek élettartamát, a termelés minőségét javítják és magasabb működési sebességet tesznek lehetővé.

A nagy teljesítményű végállás csillapítók kétféle kivitelben állnak rendelkezésre: a csillapítás beállításának lehetőségével vagy a nélkül.

A rögzített nagy teljesítményű végállás csillapítók egy kiegészítő belső hengerre épülnek, amely egy külső hengerbe van koncentrikusan beépítve. Az olaj a befúródó dugattyúrúd miatt a belső henger falában szorul ki a fojtószelepen keresztül. Egy kiegyenlítő gondoskodik arról, hogy a volumen kiegyenlítődés fenn álljon, amikor a dugattyúrúd belép, és garantálja a kezdetektől fogva a csillapítást.

A beállítható nagy teljesítményű végállás csillapítót illetően két különböző beállítási lehetőség van. Az a csillapító, amelyet csekélyebb energia fogyasztásra terveztek, egyetlen fojtószeleppel működik, amelyet a henger alján található beállító csavaron keresztül a követelményekhez lehet igazítani.

Azt a csillapítót, amelyet nagyon magas energiafogyasztásra terveztek, a henger oldalán lévő beállító csavar segítségével lehet állítani. Ennél a kivitelezésnél a belső henger több fojtószeleppel rendelkezik, amelyeket a beállító csavarral lehet nyitni vagy zárni.


A radiál csillapító működési alapelvei


A DICTATOR radiál csillapító nagy tömegek hosszú szakaszokon való folyamatos sebesség vezérlését szolgálják. A mozgást a szakasz teljes hosszán csillapítják. Gyakran toló kapuknál alkalmazzák őket.

Sok lehetséges megoldás létezik a csillapítandó erő radiál csillapítóra való közvetítésére: megfeszített láncon vagy kötélen keresztül, körbefutó lánccal, kötélen vagy fogasszíjjal, fogaslécen vagy közvetlenül egy hajtókeréken keresztül.

A radiál csillapítót két alap változatban szolgáltatjuk: műanyag tartótokban vagy alumínium tartótokban (nagy terhek számára és tűzvédelmi ajtókhoz).

A radiál csillapító csillapító ereje fokozatmentesen állítható.

Az RD 50 és RD 80 sorozatú radiál csillapítók vezérlése a csillapító tengelyén elhelyezkedő beállító csavar segítségével történik.

Az RD 240/241 sorozató radiál csillapító fékező ereje az alumínium tartótok oldalán elhelyezkedő szabályozó csavar segítségével állítható.

 
20 mm-es elektromágnesek

A DICTATOR legkisebb méretű elektromágnese, amely kivitelének köszönhetően bárhol felhasználható, ahol 130 N tartóerőnél kisebb erejű tartó mágnesre van szükség

 
DICTATOR végálláscsillapító

Toló- és forgómozgások csillapítását végzik. A relatív hosszú lökésszakasz segítségével biztosítják az elegendő biztonsági távolságot. A végállás csillapítók egyoldali (EDH) vagy kétoldali (ZDH) dugattyúrúddal vannak ellátva.

 
Rögzített olajcsillapító

A rögzített olajcsillapítók a működési szakasz teljes hosszán csillapítják a mozgás sebességét. Csappantyúk, fedelek, emelőkarok csillapításánál szokás alkalmazni, ahol fontos, hogy ne haladják meg a mozgó tárgyak az előre megadott sebességet. Húzásra vagy nyomásra, illetve húzásra és nyomásra is működhetnek a rögzített olajcsillapítók.

 
  Mechanikus időzítő

Tolóajtók mechanikus úton történő késleltetett csukásához lett kifejlesztve a DICTATOR Mechanikus időzítő. A hidraulikus késleltetésnek köszönhetően szabályozható a záródási sebesség 25-55 másodperc között.

 
Radiál csillapító

A DICTATOR radiál csillapítók mindkét irányban működnek, ráadásul az egyik irányban egy szabadonfutóval vannak felszerelve. Fokozatmentesen állíthatóak akár nagy tömegű (1000 kg-os) ajtó csillapított mozgatására is képesek. Egyenletesen csillapítanak nagy hőmérsékletkülönbségek esetén is

 
 

DICTALIFT Kft.  H-1145 Budapest, Columbus utca 41.  Tel/Fax:+36 1 273 05 40, +36 1 223 06 75     email: info@dictalift.hu